Så fungerar en spishäll med inbyggd fläkt – allt du behöver veta
Bänkfläktar.se i Kök och vitvaror
De bänkintegrerade köksfläktarna är en revolutionerande lösning som har förändrar hur vi tänker på ventilation i köket. Till skillnad från traditionella tak- eller vägghängda fläktar är dessa modeller diskret placerade i själva bänkskivan. Dagens så kallade spishällar med fläkt som suger in ånga och matos direkt via spishällen och den integrerade köksfläkten är den ultimata lösningen för dig som vill ha en i stort sett osynliga köksfläkt, perfekt för dig som vill ha en stilren och öppen köksdesign.
En annan populär lösning har varit så kallade bänkfläktar som placeras precis bakom spishällen och när fläkten aktiveras så reser den sig upp från bänkskivan. Denna lösning är föregångaren till dagens moderna spishällar med integerad fläkt och de var enligt oss en "klumpigare" lösning i och med fläktenheten måste monteras i bänkskåpet, vilket gör att man måste ha grundare lådor.
Dessutom var man tvungen att göra ett jack i bänkskivan där fläkten skulle monteras, så vill man kunna byta till en annan lösning i framtiden så måste man också byta bänkskivor. Med dessa enheter krävs ofta hjälp av en professionell montör för att installationen ska bli korrekt och säker, vilket kan innebära extra kostnader. En spishäll med fläkt kan man ofta installera själv om man har valt en variant med kolfilter.
Hur fungerar en spishäll med integrerad fläkt?
En spishäll med integrerad köksfläkt (också känt som hällfläkt, fläkthäll och ventilerande spishäll) är vanligtvis en induktionshäll med en integrerad fläkt som är placerad i mitten, det finns också andra varianter med till exempel glaskeramik eller gasbrännare.
Det är helt enkelt en "två i ett"-lösning där spishällen också fungerar som en köksfläkt. Precis som med en vanlig induktionshäll så har du tillgång till minst fyra induktionszoner, men istället för att ha en vägghängd eller frihängande köksfläkt så har hällen också en kraftfull fläkt som fångar upp all rök och matos vid kokkärlen, vilket sen filtreras genom flera filter.
Beroende på vilken modell du väljer så kommer fläkten tvinga matos och ångor genom ett eller flera fett- och kolfilter för att därefter återcirkulera ut luften i köket, alternativt så har du valt en frånluftsmodell och då kommer luften ledas ut från bostaden via ett rörsystem. Båda lösningarna har sina för- och nackdelar som till exempel:
Kolfilter - Mer energisparande och ofta enklare att installera
Fördelar:
- Enkel installation: Ingen extern ventilation krävs, vilket gör kolfilterfläktar idealiska för lägenheter eller kök där det inte är möjligt att dra luftkanaler.
- Energisparande lösning: Eftersom värme och luft inte sugs ut ur rummet, bibehåller du inomhustemperaturen och minskar uppvärmnings- och energikostnader. Detta är också bra för dig som bibehålla husets energieffektivitet genom att undvika värmeförlust som uppstår med traditionell frånluft.
- Flexibilitet i design: Möjliggör installation av köksfläktar var som helst i köket, även i mitten av rummet eller på platser utan närliggande utsug.
- Effektiv luftrening: Aktivt kol absorberar matos, fett och lukt, vilket ger en fräschare inomhusluft. Perfekt för öppna kökslösningar.
- Ofta enkla att underhålla: Moderna kolfilter är lätta att byta eller regenerera (en del varianter kan rengöras och återanvändas), vilket minskar långsiktiga underhållskostnader.
Nackdelar:
- Byte av kolfilter: Med en kolfilter fläkt så måste du byta kolfiltert och vanligtvis gör man det en gång om året, men det kan varierar lite beroende på hur mycket du använder fläkten och vilken typ av mat du tillagar. Genom att använda minimalt med fett när du lagar mat och dessutom vara noggrann med att rengöra fettfiltert så kan du ofta förlänga livslängden på kolfiltert.
Frånluft - Kostar mer och installationen är oftast mer krävande
Fördelar:
- Kräver mindre underhåll: Inga kolfilter att byta eller rengöra, vilket kan spara lite tid och pengar på sikt.
- Effektivare bortförsel av matos och lukt: Frånluftssystem leder bort ånga och matos bostaden, vilket ger en effektiv luftrening.
- Möjlighet att använda extern motor: Det finns ett fåtal spishällar med fläkt som använder en extern motor, vilket skulle kunna hjälpa till att reducera ljudnivån jämfört med andra lösningar.
Nackdelar:
- Minskad energieffektivitet: Drar ut varm luft från bostaden under vinterhalvåret, vilket ökar uppvärmningskostnaderna.
- Begränsad placering: Spishällen måste placeras i anslutning till ett ventilationssystem, vilket kan begränsa var du kan placera hällen i köket.
- Kräver god ventilation i bostaden: Systemet kan påverka luftflödet i bostaden och kräva kompensation för bortförd luft (t.ex. friskluftsventiler).
Komponenter som samarbetar i harmoni
Induktionshäll
Kärnan i en spishäll med integrerad fläkt är dess induktionsspolar, som är noggrant placerade under den glaskeramiska ytan. Dessa spolar skapar ett magnetfält som direkt överför värme till kompatibla kokkärl, vilket bidrar till en snabb och effektiv matlagning.
Induktionstekniken möjliggör snabb och energieffektiv matlagning eftersom värmen alstras direkt i kärlet och inte i själva hällen. Dessutom säkerställer den exakta temperaturkontrollen att maten tillagas jämnt och att energiförbrukningen hålls låg. Kombinerat med fläkten i mitten av hällen, arbetar alla komponenter i perfekt harmoni för en jämn tillagning samtidigt som fläkten håller köket fritt från matos och fett.
Integrerad köksfläkt
Den integrerade fläkten är en central komponent i alla spishällar med fläkt och den arbetar tyst men kraftfullt. Fläkten drar in all matos och andra biprodukter som uppstår under matlagningen, filtrerar allt genom ett fettfilter och ventilerar ut luften utomhus eller så återcirkuleras luften ut i köket om du har valt en fläkt med kolfilter. Resultatet är ett kök som är fritt från matos, rök och ånga.
Därför väljer många en spishäll med integrerad fläkt:
- Optimal placering: Fläkten sitter nära spishällen och fångar upp matos och ånga innan det hinner sprida sig i rummet. Detta gör att ventilationen blir mer effektiv jämfört med traditionella lösningar.
- Tyst och kraftfull: De flesta bänkintegrerade fläktar är utrustade med avancerade motorer som både är tystare och kraftfullare än äldre fläktsystem. Det är idealiskt för öppna kök där man vill minimera störande ljud.
- Diskret design: När fläkten inte används är den antingen helt dold eller elegant integrerad i bänkytan, vilket skapar en minimalistisk look och frigör utrymme i köket.
- Flexibel installation: Bänkfläktar kan kombineras med en central utsugning, kolfilter för recirkulering eller ett externt motorpaket för extra kraft. Detta gör dem användbara i både stora och små kök.
Vad är skillnaden mellan en spishäll med fläkt och en bänkfläkt?
Den stora skillnaden mellan dessa två enheter är att en bänkfläkt är en helt egen enhet, likt en vanlig köksfläkt vilket gör att den kan kombineras med en valfri induktionshäll. En bänkfläkt placeras vanligtvis bredvid eller bakom en spishäll och kan "gömas" i bänkskivan när den inte används. Denna typ av köksfläkt var särskilt populär i kök innan spishällar med fläkt blev tillgängliga och man ville ha en öppet kök, utan att kompromissa med ventilationen.
Spishällar med fläkt är precis som det låter en kombinerad enhet där man har en integrerad köksfläkt i mitten av spisen, i vanliga fall en induktionshäll. Denna lösning är utformad för att effektivt fånga upp all ånga och matos direkt vid kok- och stekkärlet så att luften i köket förblir fräsch utan att behöva en traditionell fläktkåpa.
Den integrerade fläkten tar minimalt med plats och är ofta utrustad med modern teknik som justerbar sugeffekt och tystgående motor. Eftersom allt är inbyggt blir designen mycket stilren och passar perfekt i moderna kök, särskilt i öppna planlösningar där man vill undvika en synlig vägg- eller frihängande köksfläkt.
En av fördelarna med denna typ av enhet är att den är platsbesparande – du får både spishäll och fläkt i en och samma installation. Dock innebär detta också att du är begränsad till de hällmodeller som har inbyggd fläkt, vilket kan påverka tillgången till funktioner och storlek.
Var kan man placera en spishäll med integrerad fläkt?
I och med den integrerade fläkten är väldigt effektivt på att stoppa matos och ånga så kan dessa spishällar placeras var som helst i köket. De behöver inte monteras mot en vägg, dock kan det underlätta om du väljer en variant med frånluft.
Med en kolfiter modell behöver fläkten har möjlighet att återcirkulera luften till köket och det kan se antingen genom ett rörsystem som man kan dra inne eller bakom bänkskåpet, en del modeller från till exempel Neff, Siemens och Pure-modellerna från BORA behöver bara en luftspalt bakom bänkskåpet så att luften kan leta sig ner till sockeln där du kan sätta ett ventilationsgaller så luften kan återcirkulera ut i köket.
Detta innebär att dessa hällar kan installeras under fönster eller i köksöar, vilket gör dem till ett väldigt populärt val för små kök där utrymmet är begränsat. Genom att eliminera behovet av en separat fläkt frigör dessa spishällar både väggyta och du får fler designmöjligheter, utan att kompromissa med funktionaliteten.
Är en spishäll med en integrerad fläkt ett bra alternativ för en köksö?
Spishällar med en integrerad fläkt är ett väldigt populärt alternativ för köksöar där det inte alltid är enkelt eller ens möjligt att installera en traditionell köksfläkt. Att välja en spishäll med fläkt till ett kök som är öppet mot de sociala ytorna i bostaden så har du möjlighet att kommunicera med gästerna medans du lagar mat och köket blir helt enkelt en social samlingsplats.
Enligt oss är en spishäll med fläkt en utmärkt lösning för en köksö i och med de är så enkla att installera (spishäll behöver bara tillgång till ström om du väljer en modell med kolfilter), samtidigt erbjuder de en likvärdig ventilationslösning som en traditionell köksfläkt.
Till exempel modellerna från BORA har enligt tester visat sig ta bort 99,7% av all matos och andra partiklar som uppstår under själva matlagningen och det kan jämföras mot en "välfungerande" frånluftfläkt som har en effektivitet 99,8% (detta förutsätter att fläkten är rätt installerad och där är minimallt med luftmotstånd i ventilationsrören).
I och med en spishäll enkelt kan ventileras under köksön så slipper du en frihängande köksfläkt som oftast bara är i vägen eller att fläkten tar upp lite värdefullt utrymme på bänkskivan, vilket kan va ett litet problem med de traditionella bänkfläktarna.
Är spishällar med integrerad fläkt dyra?
Ja, spishällar med fläkt är vanligtvis något dyrare än vanliga induktionshällar, men när man jämför priset mot att behöva både köpa en fläktkåpa och en spishäll så finns det modeller som är rätt prisvärda. Idag finns det spishällar med integrerad fläkt som kostar från 15 000 till över 100 000 kr för mer avancerade filter och funktioner. Exakt hur priset varierar beroende mycket på vilken prisklass du väljer, enligt oss kan man dela in spishällar med fläkt i fyra olika prisklasser:
- Budget: 15 000 till 28 000 kr - Här finns några tillverkare som du säkert har hört talas om tidigare, som Franke, Cylinda och Thermex.
- Standard: 28 000 till 40 000 kr - Här hittar du tillverkare som Siemens, Electrolux, SMEG och Bosch. För dig som vill ha en "premium"-produkt men till ett lägre pris så har BORA sin S Pure som är väldigt populär i mindre kök.
- Premium: 40 000 till 65 000 kr - Här hittar du flera välkända tillverkare som Siemens, Neff, BORA, Miele, Fjäråskupan, Elica och Gaggenau.
- Exklusiva: 65 000 till över 100 000 kr - Tillverkarna BORA, Miele och Gaggenau har flera modeller med unik utformning och avancerade funktion. Dessa tillverakre erbjuder det bästa du kan få när det kommer till spsihällar med integrerade fläkt.
Alternativ till spishällar med integrerad fläkt?
Om du inte vill skaffa en spishäll med integrerad fläkt, men fortfarande vill slippa en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så ska du titta på så kallade "bänkfläktar". Dessa enheter fungerar likt en traditionell köksfläkt, men fläkten placeras direkt bakom spishällen och är inbyggd i bänkskivan och aktiveras vid behov. När den används suger den effektivt bort ånga, matos och lukt vid stek- eller kokkärlet, och när den inte behövs är den nästan osynlig i och med den är gömd i bänkskivan.
Att tänka på om du väljer en bänkfläkt:
- Installation: Bänkfläktar kräver ofta ett genomtänkt installationsarbete, inklusive plats för motorn och eventuella kanaler för frånluft eller kolfilter för recirkulation.
- Kostnad: Dessa enheter kan vara dyrare än traditionella fläktkåpor, särskilt om de kopplas till ett avancerat ventilationssystem.
- Platsbehov i bänkskivan: För att en bänkfläkt ska fungera optimalt behöver det finnas tillräckligt med utrymme i bänkskivan eller bakom den.
Fördelar jämfört med en traditionell köksfläkt:
- Platsbesparande design: Ingen skrymmande fläktkåpa eller takhängd fläkt behövs, vilket frigör utrymme i köket och ger en mer öppen och luftig känsla. Perfekt för små kök eller kök med lågt i tak.
- Stilrent och minimalistiskt utseende: En spishäll med integrerad fläkt smälter diskret in i köksinredningen och passar särskilt bra i moderna, minimalistiska kök där man vill undvika en stor köksfläkt. Den ger också möjlighet till extra förvaring i form av väggskåp ovanför spishällen.
- Effektiv ång- och luktuppsamling: I och med fläkten är placerad direkt vid spishällen så fångar den enkelt upp ånga och matos innan det hinner sprida sig i kök. Med en traditionell köksfläkt kan matos och ånga enkelt sprida sig i köket, speciellt om fläkten inte är tillräckligt kraftfull eller om man missar att starta fläkten en stund innan man påbörjar matlagningen.
- Flexibilitet i placering: Till skillnad mot en traditionell köksfläkt så kan en spishällar med fläkt installeras i stort sett var som helst i köket – till exempel i en köksö eller framför ett fönster.
- Tystare drift: De flesat spishällar med fläkt är designade för att vara tystare än traditionella köksfläktar, vilket bidrar till en lugnare köksmiljö.
- Enklare rengöring: Eftersom fläkten är kraftfull och placerad nära spishällen, så kan den enkelt fånga upp fett och förhindra att det sprider sig i köket. Dessutom har många modeller löstagbara filter och delar som enkelt kan rengöras i diskmaskinen.
När ska man inte välja en spishäll med integrerad fläkt?
En spishäll med integrerad fläkt kan vara ett utmärkt val i många kök, men det finns situationer där denna lösning kanske inte är den mest praktiska eller effektiva. Här är några scenarier där det kan vara klokt att överväga om en spishäll med fläkt är rätt val för ditt kök:
- Begränsad storlek: Om ditt kök har begränsad arbetsyta eller små bänkskivor kan en spishäll med integrerad fläkt ta upp för mycket utrymme. Antalet mindre enheter, så som 60 cm är rätt så begränsat vilket gör det svårare att hitta en modell som passar perfekt i ett kompakt kök. De flesta modeller med integrerad fläkt är större, ofta 70 cm eller mer, vilket innebär att de kräver en större bänkskiva och ibland även ombyggnad av köksinredningen.
- Frånluftsmodell i en köksö: Om du vill ha en hällfläkt som använder frånluft i en köksö så måste du ha tillgång till ventilationsrör i husgrunden. Har huset en krypgrund är detta vanligtvis inga problem, men har du en gjuten plata så kan det bli svårt att installera i efterhand. Tänk också på att välja rätt storlek på ventilationsrören om de ska gjutas in.
- Behov av framtida flexibilitet: En spishäll med integrerad fläkt är en allt-i-ett-lösning, vilket gör det svårt att byta ut fläkten eller hällen separat om någon del går sönder eller behöver uppgraderas. Om flexibilitet och utbytbarhet är viktigt för dig, kan separata enheter vara ett bättre alternativ.
Funderar du på att köpa en spishäll med integrerad fläkt?
Om du är intresserad av att lära dig mer om spishällar med fläkt och hur denna typ av spishäll kan passa i ditt kök, då kan vi hjälpa dig och svara på alla dina frågor – oavsett om de är stora eller små. Som du kan se här ovanför så finns det många anledningar till varför spishällar med fläkt kan vara ett utmärkt val.
Så oavsett om du har en fråga om spishäll med fläkt eller om du vill ha ett prisförslag, så kan vår samarbetspartner hjälpa dig. Fyll i dina uppgifter här under så kontaktar vår samarbetspartner dig inom kort.